Principiellt viktiga beslut från MÖD

Mark- och Miljööverdomstolen (MÖD) tog i förra veckan två principiellt viktiga beslut angående solcellsanläggningar i Skåne.

Den som avser att ta jordbruksmark ur produktion ska anmäla detta till Länsstyrelsen för samråd enligt 12 kap. 6§ miljöbalken . Undantaget är om det ”prövas i annan ordning”, till exempel av kommunen genom detaljplan eller bygglov. Länsstyrelserna har tidigare, med undantag av Länsstyrelsen i Skåne, inte ansett att mark som ska användas till solcellsanläggningar tar jordbruksmark ur produktion och har därför inte prövat anmälan enligt 3 kap. 4§ miljöbalken.

MÖD har i två fall bedömt att en solcellsanläggning tar brukningsvärd jordbruksmark i anspråk, att anläggningen i och för sig kan anses tillgodose ett väsentligt samhällsintresse men att det inte är utrett att behovet inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk. Eftersom anläggningen därmed inte är förenlig med 3 kap. 4 § miljöbalken har MÖD, med ändring av Mark- och Miljödomstolens (MMD) dom, fastställt länsstyrelsens beslut att förbjuda verksamheten.

Domarna kan läsas i sin helhet här: Beslut MÖD angående Ängelholm Ärende: M 15064-21 och Beslut MÖD angående Kristianstad Ärende M 1026-22

Stort intresse för solcellsparker på jordbruksmark

Det kommer många nyhetsnotiser nu kring solcellsparker på åkermark.

ATL – Lantbrukets Affärstidning skriver i sin artikel Osäkert rättsläge stoppar inte intresset för solcellsparker att ”trots motstånd från länsstyrelser och osäkerheten om rättsläget tror solcellsbolagen på solcellsparker på jordbruksmark i framtiden”. Länsstyrelser, Jordbruksverket och MSB framhåller alla vikten av att bevara jordbruksmarken men trots myndigheternas motstånd så fortsätter antalet ärenden om solcellsparker att slå rekord.

Jordbruksaktuellt skriver i sin artikel att Sveriges största solcellsanläggning får grönt ljus när Mark- och miljödomstolen upphäver Länsstyrelsen Skånes förbud mot en storskalig solcellspark i Svedberg utanför Helsingborg. Dock med förbehåll för att ”skötseln av marken i anläggningen ska vara jordbruksliknande” och att det ska ske ”i samråd med expertis inom jordbruk och naturvård”.

Hur stor avkastning det blir på grödorna i ett sådant här s.k. agrivoltaiskt system forskas det just nu på vid Mälardalens universitet i forskningsprojektet ”Utvärdering av det första agrivoltaiska systemet i Sverige”.

(Foto från Varbergs energis solcellspark i Tvååker.)

Av |2022-11-05T16:20:25+01:002022-11-05|Länsstyrelserna, Media, Solcellsanläggning|0 kommentarer

Prövningstillstånd till MÖD

Oftast hjälper vi som ideell förening till med sakkunskap och information när våra medlemmar är berörda av kommunala beslut och vill överklaga dessa. Ibland händer det dock att vi som ideell förening har direkt talerätt och då kan vi aktivt gå in med överklaganden.

Föreningen har beslutat att gå vidare och överklaga två beslut av Mark och miljödomstolen i Växjö. Det gäller Trelleborgs kommun (Dalköpinge) och Karlshamns kommun (Elleholm). Detta gör man hos Mark- och Miljööverdomstolen i Stockholm. Först måste vi bevisa att vi är en miljöorganisation som är minsta 3 år gammal och att vi har minst 100 medlemmar. Då har vi som det heter ”talerätt” även om vi inte är t ex grannar. MÖD tar inte automatiskt hand om alla överklagande utan man måste begära prövningstillstånd. Mark- och miljööverdomstolen kan ge prövningstillstånd om det:
1. kan finnas anledning att ändra mark- och miljödomstolens avgörande. Bbehövs för att Mark- och miljööverdomstolen bättre ska kunna bedöma om mark- och miljödomstolen dömt rätt.
2. är viktigt att Mark- och miljööverdomstolen prövar målet för att mark- och miljödomstolarna ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor.
3. annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.

För närvarande är det lång handläggningstid men domstolen har som målsättning att […]

S.O.S. Sustain Our Soils – om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden

Vi har inte mer jord på jorden att odla upp. Tvärtom borde vi återföra stora jordbruksområden till sitt mer naturliga tillstånd av skog- eller gräsmark. Ur detta existentiella dilemma finns bara en väg ut: att få ut mer av mindre. Mer mat och mer mångfald från mindre mark, med mindre insatser och mindre miljö- och klimatpåverkan. Ett jordbruk som sätter stopp för läckage och erosion och som förvandlar luftens växthusgaser till bördig mull i marken.

Du som inte redan anmält dig till seminariet ”S.O.S. Sustain Our Soils – om ett hållbart jordbruk för jorden, och Jorden”, den 27 september kl 10–14.30, har möjlighet att göra det på https://dinkurs.se/80933. Varmt välkommen!

Av |2022-09-20T17:11:20+02:002022-09-20|Okategoriserade|0 kommentarer
Till toppen