Mark- och Miljööverdomstolen (MÖD) tog i förra veckan två principiellt viktiga beslut angående solcellsanläggningar i Skåne.

Den som avser att ta jordbruksmark ur produktion ska anmäla detta till Länsstyrelsen för samråd enligt 12 kap. 6§ miljöbalken . Undantaget är om det ”prövas i annan ordning”, till exempel av kommunen genom detaljplan eller bygglov. Länsstyrelserna har tidigare, med undantag av Länsstyrelsen i Skåne, inte ansett att mark som ska användas till solcellsanläggningar tar jordbruksmark ur produktion och har därför inte prövat anmälan enligt 3 kap. 4§ miljöbalken.

MÖD har i två fall bedömt att en solcellsanläggning tar brukningsvärd jordbruksmark i anspråk, att anläggningen i och för sig kan anses tillgodose ett väsentligt samhällsintresse men att det inte är utrett att behovet inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk. Eftersom anläggningen därmed inte är förenlig med 3 kap. 4 § miljöbalken har MÖD, med ändring av Mark- och Miljödomstolens (MMD) dom, fastställt länsstyrelsens beslut att förbjuda verksamheten.

Domarna kan läsas i sin helhet här: Beslut MÖD angående Ängelholm Ärende: M 15064-21 och Beslut MÖD angående Kristianstad Ärende M 1026-22