Oftast hjälper vi som ideell förening till med sakkunskap och information när våra medlemmar är berörda av kommunala beslut och vill överklaga dessa. Ibland händer det dock att vi som ideell förening har direkt talerätt och då kan vi aktivt gå in med överklaganden.

Föreningen har beslutat att gå vidare och överklaga två beslut av Mark och miljödomstolen i Växjö. Det gäller Trelleborgs kommun (Dalköpinge) och Karlshamns kommun (Elleholm). Detta gör man hos Mark- och Miljööverdomstolen i Stockholm. Först måste vi bevisa att vi är en miljöorganisation som är minsta 3 år gammal och att vi har minst 100 medlemmar. Då har vi som det heter ”talerätt” även om vi inte är t ex grannar. MÖD tar inte automatiskt hand om alla överklagande utan man måste begära prövningstillstånd. Mark- och miljööverdomstolen kan ge prövningstillstånd om det:
1. kan finnas anledning att ändra mark- och miljödomstolens avgörande. Bbehövs för att Mark- och miljööverdomstolen bättre ska kunna bedöma om mark- och miljödomstolen dömt rätt.
2. är viktigt att Mark- och miljööverdomstolen prövar målet för att mark- och miljödomstolarna ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor.
3. annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.

För närvarande är det lång handläggningstid men domstolen har som målsättning att avgöra det flesta målen inom sex till nio månader efter de kommit in till domstolen

Vi återkommer med mer information framöver. Under tiden finns dokumenten att läsa här: Överklagan Elleholm MÖD 221101 och Överklagan detaljplan Trelleborg MÖD