Den Goda Jorden har skickat in ett yttrande till Staffanstorps kommun över granskningsförslaget till ny översiktsplan, Översiktsplan 2020-2040, samt fördjupad översiktsplan för Flackarp-Höjebromölla, Staffanstorp.

Vi påpekar att i Miljökonsekvensbeskrivningen till översiktsplanen har exploateringen av jordbruksmark inte ens en egen rubrik trots att planen medför att stora områden som hör till Sveriges bästa åkermark tas ur produktion. Föreningen anser att miljökonsekvenserna för jordbruksmarken bör analyseras på ett likvärdigt sätt som t ex för Vatten och Kulturmiljö.

I dokumenten saknas fortfarande en utredning av alternativa lokaliseringsmöjligheter för samtliga verksamhetsområden, bostadsområden m.m. som enligt planen ska byggas på den brukningsvärda jordbruksmarken (sannolikt den mest brukningsvärda i hela Sverige), vilken på ett klargörande och transparent sätt belyser vilka för- och nackdelar som föreligger gällande alternativa utvecklingsområden alt. inventering av redan exploaterade ytor lämpliga för förtätning.

Läs hela yttrandet här.