På webbplatsen absolutagronom.se  ”Mötesplatsen för agronomer” skrev Brita ett inlägg den 7 augusti med rubriken ”Vem vill ha asfalt på tallriken?”.

Har precis kommit hem efter en liten minisemester i Skåne. Det blev flera fina utflykter, bland annat till ön Hven. Vi hyrde cyklar och for runt på ön mellan tjusiga stup, hav och vackra fält. Kornet doftade och rapsen var redo för tröskning. Det är inte heller så ofta man ser en fyr mitt i betfält och samtidigt har utsikt över havet!

Något som inte gjorde mig lika glad var att se det gigantiska logistikcenter som byggs utanför Landskrona (bild nedan). På skyltarna står det stolt att det kommer bli 100 000 kvadratmeter stort. Det betyder att det är minst 10 hektar åkermark som kommer bebyggas och som troligen inte kommer återställas till att producera mat. I Skåne finns Sveriges mest produktiva jordbruksmark. Många hävdar att det är bland den bästa åkermarken i världen. Just detta logistikcenter byggs inte på vilken mark som helst, det är frö- och växtförädlingsföretaget Weibulls gamla försöksmark som skötts med stor omsorg sedan början av 1900-talet. Då inga tunga maskiner gått på marken kan det höra till den bästa marken i Skåne! Flera forskare har varnat för att mer och mer åkermark bebyggs i Sverige (till exempel HÄR). För inte så länge sedan var det i P1:s programserie Kluvet Land ett avsnitt som handlade om hur åkermark blir parkeringar, köpcentrum och bostäder, forskare Anders Larsson från SLU Alnarp var en av dem som diskuterade problematiken.

“Det blir dyrare med långväga transporter och det blir brist på vissa livsmedel globalt. Vi kommer behöva försörja oss själva och inte förlita oss på import som vi gör nu. Importen och slöseriet ökar”

Trenden med stadsodling visar att det på individnivå finns ett växande intresse för att bli mer självhushållande. I senaste numret av det trendspanande magasinet Filter finns reportaget “Redo för undergången”, som handlar om hur stadsbor går kurser i självhushållning. På Klarälvdalens folkhögskolas populära självhushållningskurs är ledorden självförsörjande, resurshushållande och kreativt skapande livsstil på landsbygden. Förklaringen till det ökade intresset är att fler och fler vill trygga sin grundläggande försörjning när det ekonomiska systemet känns osäkert. Kanske är det en ny samhällsrörelse på frammarsch? När fler börjar tvivla på att samhället kommer kunna vända och gå med istället för mot naturen så är tar människor saken i egna händer.

Kanske är det dags att detta tankesätt om självhushållning influerar även på nationell nivå. I både Norge och Danmark finns ett visst skydd för åkermarken, men i Sverige finns ännu inte något sådant. Visst förstår jag att det på kort sikt är mer lönsamt att öppna ett logistikcenter där människor kan jobba och näringslivet kan gynnas. Men risken är väldigt stor att vi på lite längre sikt kommer ångra oss. Vi skjuter oss själva i foten när det gäller att trygga framtida självförsörjning av mat.