Sydsvenskan uppmärksammar vår prisutdelning vid årsmötet i söndags.
Anders Larsson – landskapsarkitekt och prefekt vid Sverige lantburksuniversitet i Alnarp – prisas för sitt försvar av åkermarken och sina krav på kreativt stadsbyggande. – Grundproblemet är det kommunala planmonopolet, slår han fast.
LOMMA. Anders Larsson anser att lokala intressen i alltför stor utsträckning styr den svenska planeringsprocessen.
– Fö r lokala politiker och tjänstemän är det ofta bekvämare att bygga på obebyggd mark än att förtäta redan befintliga stads- och bymiljöer, Då slipper de konflikter.
– Tyvärr drabbar detta åkermark och natur. Planeringsmässigt borde därför åkermark bli ett riksintresse, säger Anders Larsson.
Pedagogiska exempel, träffsäkra argument, globala utblickar och lokala data forsar ur honom. Det var väl just detta flödande engagemang som åkermarksvärnande föreningen Den goda jorden belönade honom för med 5 000 kr plus ett diplom i helgen.
– De senaste 20 åren har globalt lika mycket åkermark som hela USA:s odlingsbara areal försvunnit: mestadels på grund av torka och ändrat klimat men i Sverige huvudsakligen på grund av asfaltering och bebyggelse.
– Så kan det i nte fortsätta. Marken behövs för att producera mat, säger Anders Larsson.
Han tycker det finns mycket att lära av länder som Tyskland, Holland och Danmark när det gäller såväl landskaps- som stadsplanering.
– Det är dumt att man i Sverige tillämpar samma plansystem i Lapplands glesbygd som i Skånes folktäta jordbruksbygd. Det borde anpassas till regionala förutsättningar.
Lämna en kommentar