Land Lantbruk uppmärksammar idag vår prisutdelning vid årsmötet i söndags.

Landskapsarkitekten Anders Larsson mottog i helgen ett diplom och 5000 kronor från föreningen Den Goda Jorden, som belöning för sitt engagemang för att värna åkermarken.

Grundproblemet med exploateringen av åkermark i Sverige är det kommunala planmonopolet, anser Anders Larsson. Lokala intressen styr alltför ofta planeringsprocessen vid exploatering, menar han:

– För lokala politiker och tjänstemän är det ofta bekvämare att bygga på obebyggd mark än att förtäta redan befintliga stads- och bymiljöer, Då slipper de konflikter, säger Anders Larsson i en intervju i Sydsvenska Dagbladet. Han tycker att jordbruksmarken i planeringen borde klassas som ett riksintresse.

När det gäller både landskaps- och stadsplanering har Sverige mycket att lära av länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna, anser Anders Larsson. Ett annat viktigt problem med den svenska stadsplaneringen menar han är att man tillämpar samma plansystem oavsett om det gäller glesbefolkad landsbygd eller folktäta storstadsregioner.