Med anledning av att FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO idag firar World Soil Day publicerar LRF ett inlägg på sin hemsida om en ny rapport från Europeiska miljöbyrån EEA. I rapporten har de studerat klimatförändringarnas påverkan på jordbruksmarken i Europa. Enligt beräkningarna kommer svensk jordbruksmark att öka mest i värde i Europa till 2070 i och med klimatförändringen.
Även om vi inte blir opåverkade av klimatförändringen, så är det i Skandinavien, framförallt i Sverige, som man kan odla i framtiden medan stora matproducerande länder som Spanien och Italien drabbas hårt av ett skiftande och oberäkneligt klimat med svår torka.
LRF ställer sig frågan om jordbruk är en framtidsbransch i Sverige?
Nja, säger politiken och visar det genom att ofta betrakta verksamheten som miljöbelastande, även om livsmedelsproduktionen klassats som samhällsviktig i pandemin. Det är också med lätthet man tar åkermark i anspråk för bebyggelse, ett problem i flera av LRFs regioner.
LRF avslutar med att ställa några krav på politiken, nämligen att politiken sätter ett högre värde på jordbruksmarken, redan idag, och bland annat:
• Inte ytterligare minskar utrymmet för framtidens fotosyntes.
Ett krav som vi i Den Goda Jorden helhjärtat ställer oss bakom.
Lämna en kommentar