Föreningen Den Goda Jorden har lämnat in ett yttrande över förslag till ny översiktsplan (Livsoas 2039) samt fördjupad översiktsplan för Flackarp-Höjebromölla, Staffanstorp

Föreningen Den Goda Jorden har synpunkter gällande ovanstående ÖP och FÖP enligt de skäl som anges nedan.

Föreningen anser att översiktsplan (Livsoas 2039), fördjupad översiktsplan (Flackarp-Höjebromölla) och tillhörande miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) inte är förenliga med reglerna om skydd för brukningsvärd jordbruksmark. Enligt 3 kap. 4 § miljöbalken får brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.I dokumenten saknas en utredning av alternativa lokaliseringsmöjligheter för samtliga verksamhetsområden, bostadsområden mm. som planeras byggas på den brukningsvärda jordbruksmarken (sannolikt den mest brukningsvärda i hela Sverige), vilken på ett klargörande och transparent sätt belyser vilka för- och nackdelar som föreligger gällande alternativa utvecklingsområden alt. inventering av redan hårdgjorda ytor lämpliga för förtätning. Exempelvis bör många av de befintliga parkeringsytorna och verksamhetsytorna i Staffanstorps kommun kunna förtätas avsevärt, vilket i sin tur kan leda till faktiska förbättringar gällande många stadsmiljökvaliteter samtidigt som jordbruksmarkernas värden bevaras. Jordbruksverkets rapport ”Kommunens arbete med jordbruksmarkens värden – ett stödverktyg” (2015) kan användas som en grund för kommunens vidare arbete.
Föreningen Den Goda Jorden, som enligt 16 kap. 13 § miljöbalken har talerätt i planärenden, anser att de föreslagna planerna måste omarbetas för att kunna tillgodose MB 3:4 (ovan).

Föreningen Den Goda Jorden

Anne-Marie Lindén
ordf.

Yttrandet som pdf hittar du här.