Till LRF:s Riksförbundsstämma har inkommit tre motioner angående bevarande av åkermark.

I inkomna motioner från LRF Jämtland, LRF Östergötland och LRF Västra Götaland lyfts frågan om åkermarkens bevarande. Bakgrunden till motionerna är att åkermark i allt större omfattning tas i anspråk för andra ändamål än livsmedels- och energiproduktion. Samtidigt blir världens befolkning större och behovet av en hållbar produktion av mat och energi ökar.
I motionen från LRF Jämtland yrkas att riksförbundsstämman beslutar uppdra åt riksförbundsstyrelsen att utforma en policy med syfte att skydda jordbruksmark och att LRF arbetar för inrättandet av en fond för nyodling.

Motionen från LRF Östergötland innehåller dels frågan om åkermarkens bevarande och dels frågan om det generella biotopskyddet. I det här yttrandet behandlas frågan om åkermarkens bevarande medan frågan om det generella biotopskyddet behandlas i yttrande nr 46. I motionen från LRF Östergötland yrkas att skyddet för brukningsvärd åkermark stärks så att det minst ligger i nivå med kultur- och biologisk mångfaldsmark samt att LRF analyserar hur våra grannländer respektive andra EU-länder hanterar bevarandet och skyddet av åkermark i syfte att hitta en metod för stärkt skydd.

I motionen från LRF Västra Götaland yrkas att LRF gör en bred och öppen genomlysning av vilka lagändringar som bedöms lämpliga och politiskt möjliga.

Läs styrelsens yttrande med förslag till beslut här.