Sara Karlsson m.fl. (S) har till riksdagen lämnat in Motion 2011/12:S21073 Jordbruksmark som riksintresse.

Områden där det finns särskilda nationella intressen för mark- och vattenanvändning kan idag riksintressemärkas, vilket innebär att de kommunala översiktsplanerna måste tillgodose och värna de intressen som markerats på statlig nivå. Möjligheter för riksintressemärkning finns bland annat vad gäller naturvård, kulturvård och vindkraft. I dagsläget finns inte den möjligheten gällande jordbruksmark, trots att en väl fungerande livsmedelsproduktion i högsta grad är ett nationellt intresse.

Allt mindre av den mat vi äter i Sverige är inhemskt producerad. Vi socialdemokrater har därför efterlyst att regeringen ska ta fram en livsmedelsstrategi i syfte att stärka den svenska livsmedelsproduktionen och höja självförsörjningsgraden som i Sverige är bland de lägsta i Europa. Vi behöver producera mer mat. Man kan också anta att behovet av och efterfrågan på inhemskt producerad mat kan komma att öka på sikt i takt med ökade transportkostnader och en ökad miljömedvetenhet.

Samtidigt bebyggs bördig jordbruksmark runt om i Sverige i takt med att regioner expanderar och investeringar görs i handel och bostäder. Dessa markexploateringar kan inte göras ogjorda i efterhand. För att värna den svenska livsmedelsproduktionen behövs därför statliga instrument för att skydda bördig jordbruksmark från exploatering. Därför bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag till ändringar i berörd lagstiftning för att jordbruksmark av riksintresse ska kunna skyddas.

Här hittar ni motionen.