Priserna på baslivsmedel kommer att mer än fördubblas på tjugo år om inte världens ledare kan reformera det globala livsmedelssystemet, varnar den brittiska hjälporganisationen Oxfam i en rapport.

”Matsystemet knäar under intensivt tryck från klimatförändringar, ekologisk förstöring, befolkningstillväxt, stigande energipriser, stigande efterfrågan på kött och mejeriprodukter och konkurrens om marken från biobränslen, industri och urbanisering”, skriver Oxfam.

Omkring 900 miljoner människor går hungriga i dag, och rapporten målar upp en mörk framtidsbild. År 2050 har jordens befolkning vuxit från 6,9 miljarder till 9,1. Efterfrågan på livsmedel stiger ännu mer, upp 70 procent, då alltmer utvecklade ekonomier kräver fler kalorier.

Då, om fyra årtionden, spår Oxfam att den växande efterfrågan kolliderar med alltmer påtagliga effekter av klimatförändringar som torka, översvämningar och oväder.

Oxfams lösning för att undvika den stundande matkatastrofen är att minska slöseriet med livsmedel och vatten och att stödja hållbar matproduktion.

”I över hälften av industriländerna är 50 procent eller mer av befolkningen överviktig, och mängden mat som kastas bort är enorm – möjligen så stor som 25 procent”, skriver Oxfam.

TT-AFP
11-05-31