Sveriges Radio Halland uppmärksammade Jordbruksverkets rapport om exploatering av jordbruksmark med ett radioinslag den 6 januari. Bland annat med en intervju med föreningens sekreterare Bengt Svensson.

http://sverigesradio.se/api/flash/player_embed.swf?8

Halland sticker ut i en ny mätning av hur mycket åkermark som försvinner för att den bebyggs. I Halland är takten mer än dubbelt så hög som i övriga landet.

Det är beklagligt men ganska lätt att förstå, tycker Bengt Svensson i Falkenberg som är sekreterare i organisationen Den goda jorden.
– Det är ju lite oroväckande att vi ligger i topp på den listan. Man trodde att Skåne var sämst i klassen, men så är det tydligen inte.
Hur kommer det sig?
– Det är många som vill etablera sig i Halland. Vi har ett väldigt bra läge. Sedan beror det nog på stor del på att motorvägen drogs över bra åkermark, och företag vill ha skyltläge där.

I Halland togs 0,22 procent av åkermarken i anspråk under femårsperioden 2006 till 2010. Marken förvandlades till sådant som vägar, bostäder eller parkeringsplatser. Det är mer än dubbelt så stor andel som i Sverige som helhet.
Men så är också de flesta halländska städer omgivna av jordbruksmark.

Bengt Svensson tycker att man borde bygga tätare. Han uppger att en studie från Sveriges lantbruksuniversitet säger att man skulle kunna fördubbla Sveriges befolkning utan att ta någon mer åkermark i anspråk över huvud taget.

De avgjort största arealerna i Halland exploaterades under femårsperioden i Varbergs kommun. Där är Harald Lagerstedt gruppledare i Centerpartiet som brukar värna om lantbruket.
– Jag är jättebekymrad över utvecklingen. Frågan finns på dagordningen och jag driver den så gott jag kan som politiker i Varberg att undvika att bygga på jordbruksmark, säger Lagerstedt

Men hur ska man få fram bostäder då?
– Det gäller att till exempel förtäta och även sanera gammal industrimark så att man kan bygga på den igen, menar Harald Lagerstedt som även är ordförande i Hallandscentern.