I Trelleborgs Allehanda publicerades artikeln ”SD värnar om högklassig åkermark” den 5 november.

Att bygga ett rättspsykiatriskt centrum i Mellanköpinge strider mot miljöbalken.

Det menar Sverigedemokraterna i sitt yttrande över detaljplanen för området där anläggningen ska ligga. Sverigedemokraterna lutar sig mot en paragraf i miljöbalken där det framgår att bra jordbruksmark bara får tas i anspråk för bebyggelse ”om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen” och behovet inte kan tillgodoses på annan plats.

Sverigedemokraterna skriver att anläggningen i princip kan ligga var som helst i Skåne, och att det då är fel att lägga den på Sveriges bästa åkermark. ”Det är anmärkningsvärt att både Region Skåne och Trelleborgs kommun låtsas som ingenting och går vidare med planerna, fast man har vetskapen om att det strider mot miljöbalken”, skriver oppositionsrådet Per Klarberg i yttrandet.

Även Naturskyddsföreningen hänvisar till paragrafen. Föreningen menar i sitt yttrande att bygget har en väsentlig påverkan på miljön och att man därför borde upprätta en miljökonsekvensbeskrivning. ”Det är viktigt att bevara åkermarken för livsmedelsproduktion”, skriver Naturskyddsföreningen.