Hushållningssällskapet Halland har genom Elisabeth Falkhaven tagit fram en förstudie i projektet ”Samverkan för strategisk och långsiktigt hållbar markanvändning stad/land”.

Sammanfattning
De som medverkat i processen i denna förstudie har varit mycket engagerade i markanvändningsfrågan och intresserade av att bidra med sin tid och kompetens. Det har gett ett spännande resultat att arbeta vidare med. Det stora engagemanget från alla medverkande parter gör oss övertygade om att ett fortsatt arbete med frågan om markanvändning kommer att ha stora förutsättningar att leda till ett positivt resultat.

Det är ett hårt exploateringstryck på åkermark och annan mark runt många av våra städer utefter västkusten.
• Lantbrukaren/Markägaren äger eller brukar marken.
• Kommunerna äger det övergripande planeringsansvaret.
• Länsstyrelserna äger myndighetsansvaret för kontrollen av att både lantbrukare/ markägare och kommun följer de lagar, regler och förordningar som gäller för byggnation, naturbruk, kulturvård, skogsbruk, miljöpåverkan m.m.

Det finns ett behov av att ta ett helhetsgrepp kring planering, förvaltning och användningen av marken och landskapet. Kan vi skapa utrymme för att agera långsiktigt och hållbart vad gäller marken och dess användning inom de system som råder idag?
Att ta fram ett mer rättvisande system för värderingen av marken skulle kanske leda till att man väljer att bygga på annan plats än på högt avkastande åkermark?

Mer dialog mellan olika parter och dialog som ligger rätt i tidsschemat i arbetet med planeringen av resursen mark efterfrågas av de parter som medverkat i denna studie. Både mellan lantbrukare/markägare och kommun och olika intressenter.

Vi föreslår därför att vi arbetar vidare med frågan genom att i steg 1 genomföra ett regionalt pilotprojekt. Där kan ex. de kommuner som medverkat i förstudien; Halmstad och Varberg, testa fram en arbetsmodell tillsammans med 3-9 lantbrukare/markägare. Här kan vi förslagsvis använda oss av den erfarenhet man fått i projektet Lantbruget i Landskabet. Det innefattar mycket dialog mellan olika parter vid väl avvägda tidpunkter i processen med markplanering. Under tiden vi driver pilotprojektet bör vi arbeta fram ett koncept tillsammans med Danmark för att gå vidare med ett större internationellt projekt.

Övergripande vision vi föreslår att vi arbetar efter
Att planera för och använda marken till det den är bäst lämpad till utifrån ett långsiktigt hållbart perspektiv med marken i fokus.

Läs hela förstudien här.