I Skåne såldes nyligen en jordbruksfastighet med den bästa åkerkvalitén, klass 10, till det nya rekordpriset 340 000 kr hektaret. Det var Staffanstorps kommun som lade det högsta budet. Kommunen har varit noggrann med att påpeka att marken inte skall bebyggas utan fortsätta odlas.

Läs artikeln i ATL här ->

Onsdag 24 oktober 2007

Nytt rekord för markpris

Priset på åkermark i Skåne slår nya rekord. En fastighet på 88 hektar utanför Lund köptes för 340 000 kronor per hektar.

En lantbrukare var med upp på den allra högsta nivån, men fick till slut ge vika för Staffanstorps kommun. Priset blev totalt 30,5 miljoner kronor för 88 hektar med 220 ton polsockerkvot och ekonomibyggnader. Foto: Markus Wallenås

ATL skrev förra veckan om att priserna på mark i Sverige är låga jämfört med i många andra länder. Men det gäller uppenbarligen inte all mark. Intresset för Sveaskogs förvaltnings fastighet har varit stort. Det är inte ofta ett så stort skifte av klass tio jord kommer ut på marknaden.

– Runt tio lantbrukare var seriöst intresserade och sex-sju stycken kom med realistiska bud, säger Markus Wallenås på fastighetsförmedlingen Areal som hade hand om affären.

Kommunen köpte
Men det högsta budet lade till sist Staffanstorps kommun. Från kommunens sida har man varit noga med att påpeka att marken inte ska bebyggas utan kommer att fortsätta att arrenderas ut och därmed odlas. Arrendekontraktet på marken går ut om ett år. Om det blir den nuvarande arrendatorn eller någon annan som tar över är inte bestämt. Totalt betalade kommunen 30,5 miljoner kronor för marken och ekonomibyggnader. Där ingår bland annat en torkanläggning med 15 tons satstork, elevator, elevatorgrop och fyra lagringsfickor på 100 ton vardera. Dessutom finns ett anslutande planlager med möjlighet att lagra ytterligare 1000 ton. En mangårdsbyggnad och en arbetarbostad på fastigheten såldes till privatpersoner.

Fortsätter uppåt
Priserna är på väg upp. För något år sedan pratades det om priser på runt 200 000-250 000 kronor per hektar.

– Nu i våras har vi sett fastigheter som gått för 300 000 kronor och nu kommer den här affären. Det är ett tecken om något på högre köptryck, säger han.

Det höga priset beror också på det geografiska läget. Trycket på mark är hårt runt Malmö och Lund när städer och vägar byggs ut. Inlöst mark för bebyggelse ger lantbrukare både mer pengar och behov att köpa ny jordbruksmark.

Malin Eborn
040-601 64 84
malin.eborn@lrfmedia.lrf.se