Den Goda Jorden är en ideell förening som vill stärka skyddet för jordbruksmarken och förhindra att den görs obrukbar för kommande generationer.

Jordbruksmarken behövs för produktion av mat, fibrer och bioenergi. Men också för att öka kolinlagringen och stärka den biologiska mångfalden.

Vi menar att jordbruksmarken är helt avgörande för en långsiktigt hållbar utveckling.

Studentstipendium

Lina Ågren Törnros

Lina Ågren Törnros får ett studentstipendium på 5000 kr ur Anders Stenströms Minnesfond för uppsatsen "Hur rationell är planeringen av den svenska jordbruksmarken och Sveriges livsmedelsförsörjning?". Lina studerar nu vidare på SLU Ultuna.

Regeringsuppdrag

Jordbruksverket har fått i uppdrag av Regeringen att "analysera behovet av och möjligheterna att stärka skyddet av jordbruksmark".
I uppdraget ingår även att titta på olika aspekter på hur solcellsparker inverkar på jordbruksmark.

Panelsamtal

Inbjudan LOESS Panelsamtal2 Lund a

Jord- och markanvändning - Vilka intressekonflikter finns?
Anders Larsson, lektor, SLU Alnarp och Lennart Olsson professor i geografi, Lunds universitet diskuterar under ett panelsamtal den 20 januari kl. 14:00–15:30.

Livsmedelsberedskap

Livsmedelsberedskap för en ny tid SOU 2024:8

I vintras presenterades betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid (SOU 2024:8) där utredaren ger flera förslag för att stärka livsmedelsberedskapen. 

Debattartikel

Aftonbladet debattartikel 2024-11-26

Tillsammans med 22 andra föreningar och organisationer har vår ordförande Anne-Marie Lindén skrivit under en debattartikel i Aftonbladet.

Hur kan jag påverka?

Hitta kunskap och stöd i vår Kunskapsbank.

Nyhetsbrev

nyhetsbrev

Äntligen kan vi skriva nyhetsbrev och skicka ut till våra medlemmar. Detta möjliggörs genom att vi har tagit hjälp av företaget Föreningssupport för att hantera vårt medlemsregister på ett effektivt och GDPR_säkert sätt. Läs vårt nyhetsbrev här på webben.

Anspråk på jordbruksmark

Region Skåne logo

Region Skåne har presenterat en rapport som visar hur jordbruksmarken i Skåne har förändrats de senaste 20 åren. Vi får även en långsiktig bild av framtiden och hur mer av denna bördiga jord kan behöva tas i anspråk för annan utveckling i Skåne.

Menu