Hej alla medlemmar!

Vill passa på att skicka ut lite information till er medlemmar om vad som händer när det gäller vårt arbete för att skydda jordbruksmarken. Glädjande nog har det under hösten kommit ett flertal positiva nyheter som ger oss anledning att se framtiden an med lite mer tillförsikt. Vi hoppas att detta kommer att ge oss och er alla kraft att fortsätta detta viktiga arbete. Vi har under föreningens första tio år lyckats lyfta frågan om jordbruksmarkens betydelse för framtida generationer. Det är resultatet av detta långsiktiga arbete som vi nu kan börja skönja. Förhoppningsvis är de kommande tio åren en period då det kommer att gå från ord till handling och vi kan börja skörda frukterna av vårt idoga arbete.

Föreningen var med och arrangerade ett seminarium om jordbruksmarken
Den 4 oktober samlades ett nittiotal åhörare på Alnarp för att ta del av seminariet ”Jordbruksmarken – en förutsättning för mat på bordet”. Det var ett samarrangemang mellan Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA), Partnerskap Alnarp och Den Goda Jorden. För föreningen har det varit Arne Joelsson som varit ansvarig för seminariet. Hela seminariet webbsändes, en sändning som även finns kvar att se nu i efterhand. Föreläsarnas presentationer hittar du här.

Föreningen är remissinstans för Riksintresseutredningens betänkande
Den Goda Jorden är en av 166 remissinstanser som fått möjlighet att lämna synpunkter på Riksintresseutredningens betänkande ”Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)”. Vi tar detta som en intäkt för att vi skapat oss en position i samhället och att vårt arbete tas på allvar. Vi kommer givetvis att sätta samman ett remissvar. Vi tar tacksamt emot era synpunkter på de delar som rör jordbruksmarken. Remissvaret ska vara inne senast den 28 februari 2017. Riksintresseutredningens betänkande hittar du här.

Rättsfall som ger prejudikat till fördel för jordbruksmarken
Ett rättsfall har under det senaste halvåret utfallit till jordbruksmarkens fördel. Mark- och miljööverdomstolen lämnade sitt utslag om ett ärende i Ystads kommun där ett villabygge på brukningsvärd jordbruksmark inte kan anses vara ett väsentligt samhällsintresse. Intressant är även deras breda definition av brukningsvärd jordbruksmark som nu kan anses vara prejudicerande. Läs en sammanfattning av domen här.

People4Soil – namninsamling för marken i EU
Över 400 föreningar har anslut sig som en del av People4Soil-koalitionen vilken ber EU om specifik reglering för skydd av marken, vilken är lika väsentlig för livet som vatten och luft.
EU-medborgare har rätt att rekommendera EU-lagstiftningen genom European Citizens’ Initiative (ECI). Vi har 12 månader på oss att samla ihop det nödvändiga antalet stödförklaringar (totalt 1 miljon inkluderande ett minsta antal i minst 7 medlemsländer). Detta är ett viktigt mål för att skydda vår framtid, vår natur, vår hälsa och hälsan hos våra barn. Läs mer och underteckna namninsamlingen här.

Förändringar i miljöbalken på gång
Är det slut med villaområden och motorvägsavfarter som byggs på jordbruksmark? En föreslagen ändring i miljöbalken kanske kan få den effekten. Det tror i alla fall Tobias Robinson, Tyrens på deras Miljöbloggen i ett inlägg publicerat den 4 oktober. Om detta stämmer och det blir så som han skriver kan detta bli den enskilt största förbättringen av skyddet av jordbruksmark under föreningen Den Goda Jordens tioåriga historia. Vi väntar med spänning på det kommande lagförslaget. Blogginlägget hittar du här.

Om jordbruksmarkens värde
Jordbruksverket har tagit fram tre skrifter om jordbruksmarkens värde som ger argument för att bevara jordbruksmarken som en produktionsresurs för framtida generationer. Det är dels en övergripande skrift ”Jordbruksmarkens värde” och dels två skrifter som beskriver kommunens möjligheter att arbeta med jordbruksmarkens värden; ”Kommunens möjligheter att bevara och utveckla jordbruksmarkens värden” och ”Ett stödverktyg för kommunens arbete med jordbruksmarken”. Kontakta gärna era kommunala planerare och försäkra er om att de känner till materialet och har börjat tillämpa det i sitt arbete. Jordbruksverket kommer i februari att presentera ny statisk om exploateringen av jordbruksmark under den senaste femårsperioden.

Med vänliga hälsningar
Bengt Svensson
Den Goda Jorden