Jordens befolkning ökar samtidigt som den odlingsbara marken minskar. Stora delar av Sydeuropa kommer som en följd av klimatförändringarna att få kraftigt försämrade förutsättningar för jordbruksproduktion medan Nordeuropa klarar sig bättre. Exploateringen är ett annat hot mot jordbruksmarken. På 25 år försvann i Europa en areal motsvarande hela Sveriges jordbruksmark under asfalt och betong, och det är ofta den bästa åkermarken som gick till spillo.

Under de senaste femtio åren har ca 70 000 ha av Sveriges bästa åkermark tagits i anspråk för bebyggelse, vägar m m kring våra tätorter samtidigt som livsmedelsimporten ökat. Nästan hälften av vårt livsmedelsbehov täcks idag av import och transporterna går till stor del på vägnätet som lagt mycket åkermark under asfalt. Men import är en osäker lösning särskilt när det gäller något så livsnödvändigt som mat.

Kommunen har det övergripande ansvaret för planering av markanvändningen. Alla kommuner vill växa och erbjuda etableringsmöjligheter som i sin tur ger arbeten, boende och skatteintäkter. Men kommunernas planmonopol är strikt reglerat i lag. Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Men det är ofta skralt med tillämpningen.

Vi behöver en kommunal planering och en långsiktig livsmedelsstrategi där jordbruksmarken kommer i fokus och ändrade klimatförutsättningar, en växande befolkning och ökad efterfrågan på närodlad, ekologiskt producerad mat beaktas i större utsträckning.

Om detta handlar seminariet ”Jordbruksmarken -en förutsättning för mat på bordet” den 4 oktober i Alnarp.

Plats: Stora Aulan, Sundsvägen 6, SLU, Alnarp
Tid: 2016-10-04 kl 9.30-15.00
Arrangör: Skogs- och Lantbruksakademin, Sveriges Lantbruksuniversitet och Föreningen Den Goda Jorden

Inbjudan, program m m finns på http://www.ksla.se/aktivitet/jordbruksmarken-en-forutsattning-for-mat-pa-bordet/