Det är nu hög tid att anmäla sig till seminariet – Jordbruksmarken – en förutsättning för mat på bordet

Jordens befolkning ökar samtidigt som arealen odlingsbar mark minskar. Stora delar av Sydeuropa kommer som en följd av klimatförändringarna att få kraftigt försämrade förutsättningar för jordbruksproduktion medan Nordeuropa klarar sig bättre.

Ca 8 miljoner ha i världen omvandlas årligen från stäpplandskap och regnskog till åker. Dessa marker har i regel dålig naturlig bördighet och innebär inte så stort produktionsbortfall, men medför förlust av biologisk mångfald och att stora mängder koldioxid frigörs.

Exploateringen är ett annat hot mot jordbruksmarken. 275 ha åkermark tas varje dag i anspråk för bebyggelse och vägar i Europa. Det innebär att på 25 år försvinner en areal motsvarande hela Sveriges jordbruksmark under asfalt och betong, och det är ofta den bästa åkermarken som används. I Sverige drabbar exploateringen oftast den bördigaste jorden runt våra stora städer. Som exempel kan nämnas att nära hälften av de skånska kommunernas utbyggnadsplaner ligger på åkermark.

Framtida bostadsbebyggelse, höghastighetsbanor med mera innebär fortsatt stora markanspråk. Men Sveriges mycket goda odlingsjordar behövs för vår framtida livsmedelsförsörjning och behöver därför ett starkt skydd mot exploatering. Hur vi tar hand om vår odlingsmark är av stor betydelse för att säkerställa livsmedelsförsörjningen, motverka den globala uppvärmningen och bibehålla ekosystemens funktion.

Om detta handlar seminariet med medverkan från bl.a. Jordbruksverket, Boverket, Länsstyrelsen i Skåne och Sveriges lantbruksuniversitet.

Tid: Tisdag 4 okt 2016 kl 09.30-15.00 (registrering och kaffe från kl 09.00)
Plats: Stora Aulan, Sundsvägen 6, Alnarp
Anmälan senast den 28 september.
Frågor Innehåll: magnus.stark@ksla.se, tel 08-54 54 77 24
Ann-Britt Karlsson, annbritt.molleberga@gmail.com
Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt. Eventuell avbokning måste ske senast den 30 sep, annars faktureras 500 kr för våra kostnader.

Seminariet är ett samarbete mellan KSLA, Partnerskap Alnarp och Föreningen Den Goda Jorden. Seminariet finansieras med stöd av Stiftelsen A.W. Bergstens donation.

Inbjudan med program till seminariet hittar du här

Anmälan kan du göra här