Denna debattartikel från Den Goda Jorden publicerades i förra veckan i tidningen Syre.

Under de senaste åren har diskussionerna om exploatering av jordbruksmark blivit allt intensivare. Inte minst har vi i föreningen Den Goda Jorden under våra tio år lyckats lyfta frågan upp ur myllan. Kraven på ökat lagligt skydd för jordbruksmarken har förts fram i debatten, men något konkret resultat av dessa krav har ännu inte gått att se. Men vi gläder oss åt att se att det nu börjar föras fram konkreta förslag på hur kommunernas planerare och politiker skulle kunna hantera jordbruksmarken i sin planering på ett betydligt varsammare sätt. Vi ser detta som ett resultat av den kritik som på senare år förts fram när det gäller hur kommunerna följer Plan- och bygglagens och Miljöbalkens skrivningar samt länsstyrelsernas bristande tillsyn av detta.

Som en del i miljömålsberedningens arbete tog Jordbruksverket 2013 fram en rapport ”Väsentligt samhällsintresse? Jordbruksmarken i kommunernas fysiska planering”. De konstaterar där att kommunerna inte följer de skrivningar som faktiskt redan finns i dagens lagtexter och att det brister i Länsstyrelsernas rådgivning och ansvar för tillsyn av aktuellt lagrum. Miljömålsberedningen föreslog därför förtydliganden i Plan- och bygglagen i sitt delbetänkande ”Med miljömålen i fokus – hållbar användning av mark och vatten” på dessa punkter.

Den politiska behandlingen av dessa förslag är ännu inte klar. Vi förutsätter att detta genomförs snarast möjligt. Glädjande nog finns det organisationer som tagit frågan till sig och på egen hand har tagit fram material som ska underlätta kommunernas planeringsärenden när det kommer till hanteringen av brukningsvärd jordbruksmark.

Bland annat har Jordbruksverket i år tagit fram ett kunskapsmaterial om jordbruksmarkens värde som är riktat till kommunernas planeringsavdelningar. Det är tre skrifter: ”Jordbruksmarkens värde”, ”Kommunernas möjligheter att bevara och utveckla de värden som finns i jordbrukslandskapen” samt ”Kommunens arbete med jordbruksmarkens värden – ett stödverktyg”. Dessa skrifter och framförallt stödverktyget borde varje planerare implementera i sitt dagliga arbete.

Länsstyrelsen i Skåne är ett mycket gott exempel på en myndighet som driver frågan om ett mer ansvarfullt sätt att hantera jordbruksmarken i planprocesserna. Länsstyrelsen har också en tydlig nollvision för exploatering av åkermark. De har även tagit fram ett planeringsunderlag för Skånes kommuner, ett material som vi ser att även andra kommuner kommer att ha glädje av.

I väntan på de politiska grottekvarnarnas alltför segdragna arbete hoppas vi nu att landets alla kommunala planerare och ansvariga politiker tar till sig Jordbruksverkets skrifter om Jordbruksmarkens värde. I synnerhet stödverktyget, samt det planeringsunderlag som Länsstyrelsen i Skåne tagit fram. Om planerarna sedan implementerar detta i det dagliga arbete med den kommunala planeringen; Då finns det hopp för jordbruksmarken!

Den Goda Jorden ideell förening
Hans Andersson, ordförande