Den Goda Jorden har skickat in sitt remissyttrande till Miljömålsberedningen över deras delbetänkande ”Med miljömålen i fokus -hållbar användning av mark och vatten. SOU:2014:50”. Vi har begränsat vårt yttrande till de delar av betänkandet som behandlar hållbar användning av jordbruksmark (Del B),

Sammanfattning av yttrandet:

  • Vi tillstyrker till fullo de förslag till åtgärder till förtydliganden i Plan- och bygglagen som föreslås i kapitel 1.2 ”Förslag till lag om ändring plan- och bygglagen (2010:900)” och kapitel 7.1.2 ”Åtgärder” samt förordar att dessa är på plats senast 2015.
  • 12 kap 9 § miljöbalken bör ändras så att det alltid ska krävas ett godkännande av länsstyrelsen innan jordbruksmark tas ur produktion.
  • Tillståndsplikt för förvärv av jordbruksmark för annat ändamål än jordbruksproduktion bör införas. 
  • Etappmålen för bevarande av jordbruksmark är alltför vaga för en meningsfull uppföljning. Ingen nettoförlust av åkermark bör gälla som etappmål tills en tydlig jordbrukspolitik/livsmedelsstrategi lagts fast.
  • Vi behöver en långsiktig livsmedelstrategi där vår egen jordbruksmark står i fokus och ändrade klimatförutsättningar, global livsmedelsförsörjning, förändrad konsumtionsinriktning mot närodlade och ekologiskt odlade råvaror samt inriktning mot det fossilfria samhället får större tyngd.

Yttrande Miljömålsberedningen
Bilaga 1 Yttrande miljömålsberedningen
Bilaga 2 Yttrande Miljömålsberedningen