Mångfaldens utmark

I landskapshistorikern Kelvin Ekelands nya bok Mångfaldens utmark finns detta lilla stycke:

EU rapporterar att det dagligen försvinner nära 300 hektar jordbruksmark via exploatering inom gemenskapen. De europeiska jordarna är mycket produktiva. Den skånska marken är otroligt produktiv i ett världsgenomsnitt. Där kan man nå veteskördar kring tio, tolv ton per hektar, att jämföra med ett globalt snitt på inte mer än knappt tre ton. Varje hektar jordbruksmark som försvinner i Europa måste ersättas med tio nya på andra håll. Detta är ohållbart. Odlingsmark är en resurs, som ger avkastning i all framtid. Tätorter får därför inte byggas ut på mark som kan föda oss. Vi måste sträva efter att bygga inåt istället för att bygga utåt, men landsbygden kan återtas. Det är möjligt att dubbla invånarantalet i våra tätorter utan att behöva ta en enda hektar åkermark i anspråk. Förtätning minskar också behovet av resor. Det finns mycket att tjäna på att inte bygga ut åkermarken, för både lantbruk och städer och global hushållning. Och töm inte landsbygden.

Boken hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: