Två aktuella exempel där åkermarken får ge vika för kommande exploatering.

Hallandsposten rapporterade den 25 februari i artikeln ”Klart för köp av jordbruksmark” att Jordbruksverket givit Laholms kommun förvärvstillstånd för 23 hektar jordbruksmark för att utvidga Nyby industriområde söderut.

Med anledning av prisnivån på över tio miljoner samt att ägandet övergår från fysisk till juridisk person krävs förvärvstillstånd från Jordbruksverket för att köpet ska gå igenom.

Helsingborgs Dagblad rapporterar den 25 februari i artikeln ”Tio hus planeras mot grannars vilja” att Mark- och miljödomstolen beslutat att länsstyrelsen skulle ompröva ett beslut om att avslå en begäran om att upphäva en detaljplan. Länsstyrelsen avslog dock på nytt begäran om att upphäva detaljplanen.

De skriver:
Länsstyrelsen poängterar att det är en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten, något som får göras inom vida ramar. Ett kommunalt beslut om en detaljplan bör bara upphävas om man anser att kommunen har gjort en felaktig avvägning mellan olika intressen eller om handläggningen skett på fel sätt i kommunen. Det tycker man inte har varit fallet den här gången.