Skånska Dagbladet skrev den 9 januari ledaren ”Skydda den goda jordbruksmarken”.

Det har skrivits förr och behöver tydligen skrivas igen: ett starkt exploateringsskydd för jordbruksmark behöver införas snarast möjligt!

I den senaste sammanställningen från Jordbruksverket konstateras att 216 000 hektar odlingsbar åkermark försvann mellan åren 2006 och 2010. Majoriteten av denna mark försvinner från odlingskartan på grund av att jordbruksmark växer igen. Det är ett problem i sig, men fokus måste framför allt riktas på den odlingsbara mark som försvinner för alltid när den istället ersätts med vägar, parkeringar och byggnader.

Fokus på denna exploatering av jordbruksmark är viktig därför att det ofta handlar om de riktigt goda jordarna. Just dessa jordar återfinns allt som oftast i Skåne och Halland där exploateringen också är som störst. Att Skåne och Halland är populära för både bosättning och etablering gör att konflikten om vad marken ska användas till redan är vanlig och kommer bli vanligare. Givetvis får ett införande av högre exploateringsskydd av jordbruksmark inte sätta stopp för övrig utveckling, men en del av lösningen ligger i förtätning, sanering och återbebyggande av gammal industrimark samt att bygga mer på höjden.

I dagsläget när affärsdiskarna fylls av mat kan det vara svårt att förstå allvaret i att vi bebygger den bästa odlingsmarken, men på sikt gör vi oss själva och världen en otjänst eftersom behovet av de goda jordarna kommer att öka.

Just nu får vi lägga förhoppningarna till att något görs när politikerna i miljömålsberedningen har tagit sig an frågan. Men innan resultatet från denna arbetsgrupp är klar krävs det i dagsläget ett stort ansvar från politiker på lokal nivå. Även företag som gärna etablerar sina stora anläggningar på åkrarna utmed de stora vägarna bör ta sitt ansvar och bygga på lämpligare mark samt bygga på höjden, en sådan profil borde passa väl in i företagens miljöpolicys.