Miljöpartiet i Aneby har publicerat följande motion på sin webbsida den 23 augusti.

I vår tid har det blivit extra viktigt att vi bevarar den åkermark som finns. Allt för mycket åkermark har redan gått förlorad i Sverige och världen, exempelvis genom bebyggelse, asfaltering och miljöförstöring såsom jorderosion.
I framtiden kommer vi i Sverige inte att kunna förlita oss på import av livsmedel på samma sätt som idag. Stigande matpriser och minskad tillgång till billig fossil energi gör att vi i en högre grad behöver bli självförsörjande på livsmedel. Detta är något som uppmärksammas runtom i Sverige och i Malmöhus län har exempelvis länsstyrelsen nyligen lagt fram ett förslag om en nollvision för exploatering av värdefull åkermark.

I Aneby finns prima åkermark som kommer behövas för framtidens livsmedelsproduktion. För andra ändamål såsom bebyggelse finns stor tillgång till annan, attraktiv mark som ej är åkermark.

Vi i Miljöpartiet i Aneby föreslår därför att kommunen inför ett stopp för all exploatering av åkermark i annat syfte än för jordbruk.

Detta innebär vidare att vi yrkar på:

– att den upprättade detaljplanen för bebyggelse av småhus på nuvarande åkermark i Anebygårdsområdet upphävs.

– att inte den planerade exploateringen av åkermark för tomtavstyckning i Kieryd kommer till stånd.

Ett argument som angivits för bebyggelse av åkermarken i Kieryd är minskad övergödning av sjön Ören. Detta argument håller inte då även bebyggelse innebär miljöpåfrestningar på närliggande sjö, exempelvis genom ogräsbekämpning, biltvätt etc. Överallt i Sverige bedrivs åkerbruk vid kust och sjöar, och kväveutsläppen från detta kan regleras genom anpassning av jordbruksmetoderna.