Sveriges Radio Upplandsnytt sände idag följande inslag.
”Har man bebyggt jordbruksmark, då är den förlorad för all framtid”

På Enköpings kommun planerar man nu för hur landsbygden i kommunen ska utvecklas de närmaste tjugo åren, och en tanke är att många ska lockas att bosätta sig på landsbygden. Men på Lantbrukarnas riksförbund varnar man nu för att ta stora jordbruksarealer i anspråk till bostäder.

– Det är ju positivt att folk vill bygga och bo på landet, men vi måste komma ihåg att använda marken på rätt sätt. Har man byggt bostäder, bebyggt jordbruksmark, då är den förlorad för all framtid för livsmedelsproduktion. Och vi måste ju komma ihåg vad vi ska leva av också, säger Bodil Bardosson Lind.
En mängd synpunkter har nu kommit in till Enköpings kommun på det förslag till ny översiktsplan för de närmaste tjugo åren som kommunen tagit fram, en översiktsplan som framför allt lägger fokus på landsbygdens utveckling. Kommunen tänker sig att öka sin totala folkmängd från 40 000 till 50 000 fram till 2030, och en tanke är att många av dem ska lockas att bosätta sig på landsbygden. Men LRF varnar alltså för att ta stora arealer av jordbruksmark i anspråk till annat än jordbruk, särskilt med tanke på att kommunen också tänker sig att nya vägar ska byggas genom landsbygden, liksom nya kraftledningar och vindkraftverk.
Också bland övriga som yttrat sig till kommunen finns kritiska synpunkter till det framtagna förslaget. En grupp boende skriver att förslaget visserligen är avsett som en utvecklingsplan för kommunens landsbygd, men att det innehåller få idéer som kan möjliggöra en god utveckling. I yttrandena finns vidare olika åsikter om hur strängt strandskydd som kommunen bör ha, och flera kritiserar försvarsmaktens krav på utökad verksamhet vid Veckholms skjutfält.
Även om LRF varnar för alltför stark exploatering av åkermark så menar man ändå att det finns utrymme för fler än i dag att bosätta sig på landsbygden, men då bör även skogsmark användas till bostadsbyggen:
– Jag tycker att man hellre kan ta en del skogsbackar till användning. Med tanke på att vi har såna bra jordar i Enköpings kommun, så ska vi vara rädda om dem, avslutar Bodil Bardosson Lind.