ATL rapporterar den 23 april:

På onsdag tar riksdagen upp en motion från miljöpartiet om stärkt lagskydd av åkermarken. Men chansen att den antas är liten. I behandlingen i civilutskottet avslogs motionen.

I motionen hävdar miljöpartiets Kew Nordqvist och Jan Lindholm att åkermarkens skydd i plan- och bygglagen och miljöbalken inte är tillräckligt och därför vill de vill se att viktig åkermark ges riksintressestatus.

I behandlingen av motionen i civilutskottet och fick motionen (2011/12:C249) dock inte stöd, vilket gör det osannolikt att få majoritet för den efter debatten i riksdagen. Hur frågan hamnade i civilutskottet vet inte Kew Nordqvist riktigt.

– Kanske för att man ser det som en mark- och planfråga men jag ser det som en jordbruksfråga som handlar om vår livsmedelsförsörjning, säger Kew Nordqvist.

Att bebyggd åkermark blir irreversibelt förstörd för framtida jordbruksproduktion är också något man i kommunerna inte betänker, tror Kew Nordqvist.

”Förvaltarskapstanken, det vill säga att vi inte äger marken, utan att vi förvaltar den åt kommande generationer, måste vara vägledande,” skriver de i motionen.

I Tranås kommun har dock miljöpartiet lyckats nå en liten seger i sin strävan att skydda åkermarken. För att ingå som stödparti för alliansen krävde man och fick löfte om att någon ny åkermark inte skulle exploateras i kommunen. Enligt Kew Nordqvist fick man stöd lokalt av LRF.

– Det är klart att där finns mest skog och annan mark men sedan senaste valet har det inte byggts något på åkermarken i kommunen, säger Kew Nordqvist.