På VK-bloggen(Västerbottens-Kuriren) skrev Jan Nilsson ett inlägg om mat och åkermark den 20 februari. Han skriver bland annat:

Vi har gjort av med mycket av vår bästa jordbruksmark. Mycket har lagts under betong, asfalt och gräsmattor. Det har varit billigt och lättsamt och vi har hittills klarat oss utan marken. Jag tror att vi nu måste  tänka långsiktigt miljö- och marknadsekonomiskt och se till att så mycket som möjligt av bra odlingsmark sparas. Det kan hända att våra barn och efterkommande inte kommer att ha lika lätt att framställa ”billiga” matvaror. Det är troligt att deras mat måste tas fram med mindre energi. Då kan vi behöva all ”premiummark” vi har. Man kan glädjande nog spåra den tanken i nyare översiktsplaner runt om i Sverige. T.ex. i Uppsalas. (Sök på ”jordbruksmark” i dokumentet)

Jag tror att vi ska ta in budskapet när internationella veterankapitalister investerar i jord och ”freda” så mycket bra odlingsmark vi kan, inte bara i söder. Skulle energin bli mycket dyrare i en framtid blir transporterna också det och hela Sverige behöver mat.

Läs hela blogginlägget här.