Bygg inte på den livsviktiga åkermarken

Den Goda Jorden fick den 9 juni följande debattartikel publicerad i Dagens Samhälle.

Plan- och bygglagen gör åkermarkens användning till en kommunal angelägenhet. Men frågan är alldeles för viktig för att skötas enbart av kommunpolitiker med tillväxt för ögonen. Miljöbalkens skrivning, att brukningsvärd åkermark får tas i anspråk om det inte finns alternativ, prövas sällan eller aldrig. Alternativ finns i regel om insikten och viljan finns.

En regional samverkan måste till och en myndighetstillsyn så att förhållningssättet till åkermarken kan ändras. Därför måste lagskyddet stärkas. Länsstyrelsen har grund för ingripande på en rad områden, men inte för den livsviktiga åkermarken.

Det handlar om en ändlig resurs. Med en växande världsbefolkning, klimatförändringar och sinande fossila bränslen, kommer all åkermark att behövas för att förse framtida generationer med mat.

I dag lider mer än en miljard människor av hunger och kronisk undernäring. Ska alla få mat behöver livsmedelsproduktionen i världen öka med mer än 40 procent till 2030. Samtidigt kommer en minskad mängd olja (drivmedel och konstgödsel) inom jordbruket att ge mindre skördar.

I det här läget är det inte hållbart att exploatera åkermark.

Under våren har vår förening sett att fler inser det. Malmö har bestämt sig för att inte växa ut mer på ”Sveriges bästa åkermark” (Studio Ett, P1 23/4). Studenter vid Lunds universitet tar fram ett hållbart alternativ till den beslutade placeringen av forskningsanläggningen ESS. Länsstyrelsen i Skåne har vid flera beslut ifrågasatt ogenomtänkta exploateringsplaner. Detaljplaner har överklagats i Eslöv och Bollebygd. I såväl Trelleborg, Staffanstorp, Lund, Varberg, Mölndal och Kungälv som Söderköping, Norrköping, Uppsala och Borlänge har människor reagerat mot kommunernas planer på exploatering av åkermark.

Hans ­Andersson
Ordförande, Den goda jorden

  1 comment for “Bygg inte på den livsviktiga åkermarken

 1. Karl Erik Rosén
  11 juni, 2010 kl. 18:32

  Tack för artikeln i veckans ”Dagens Samhälle”.
  I förvaltningsrätten i Växjö ligger just nu ett ärende; överklagan av ”Fördjupad Översiktsplan för Rottne”. Överklagan bygger på PBL + MB 3:4. Beslutet bör komma vilken dag som helst. Jag har överklagat i strid med den politiska majoriteten, även mina M-bröder.
  Jag stöder era ansträngingar och tycker det är på tiden att större hänsyn tas. Är själv rädd för att lokala politiker inte klarar av att ta regionalt/nationellt ansvar.
  MVH
  KE Rosén

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: