Mp-motion vill bevara åkermarken i Varberg

Även på det lokala planet i Varbergs kommun har miljöpartiet lagt en motion om bevarande av åkermarken. Detta resulterade i följande artikel i Hallands Nyheter 21 oktober.

Mp-motion vill bevara åkermarken

Var rädd om jordbruksmarken! Det är innebörden i en motion från miljöpartisten Marinette Edlund. Allt mer jordbruksmark tas i anspråk för bostäder, service och industri. I Varberg är Holmagärde och Göingegården aktuella exempel.
Samtidigt ökar kraven på att marken ska försörja oss med livsmedel, energiråvaror och drivmedel. Ekvationen går inte ihop.

Odlad jord är enligt lagen ett riksintresse. I Miljömål för Hallands län anges att en strategi för skydd av värdefull jordbruksmark ska tas fram senast 2010.
I kommunernas planering tas mycket liten hänsyn till detta. Två procent av den svenska jordbruksmarken har försvunnit mellan 1999 och 2005 till följd av exploateringar, enligt Jordbruksverket.
Ödeläggelsen av livsviktig jordbruksmark måste hejdas. Varberg bör genomföra en inventering av återstående jordbruksmark med avseende på odlingsvärdet och utpeka de områden som för all framtid ska undantas från exploatering. Resultatet ska inarbetas i kommunens översiktsplan, föreslår Marinette Edlund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: